Διεθνής κινητικότητα

Το Πρόγραμμα Erasmus+ KA171 Διεθνής Κινητικότητα αποτελεί νέα πρόκληση στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς ξεπερνά τα ευρωπαϊκά σύνορα και εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο για να ενισχύσει την ανταλλαγή μαθησιακών, διδακτικών, επιμορφωτικών και εργασιακών εμπειριών, ακολουθώντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δράση ΚΑ171 υποστηρίζει τη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού μεταξύ Χωρών του Προγράμματος και Χωρών Εταίρων, που δεν είναι συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα. Έχει παγκόσμια δράση καθώς ο κόσμος χωρίζεται σε περιφέρειες, στις οποίες διατίθενται διαφορετικοί προϋπολογισμοί ετησίως.

Η υλοποίηση των σχεδίων είναι συνδεδεμένη με τη στρατηγική διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των δύο πλευρών.

Η Διεθνής Κινητικότητα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και χρηματοδοτεί την κινητικότητα φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού μεταξύ χωρών Προγράμματος (Ε.Ε., Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία) και χωρών-εταίρων (χώρες εκτός Ευρώπης), διευρύνοντας τον ορίζοντα συνεργασίας με ΑΕΙ που εδρεύουν σε όλον τον κόσμο.

Η κινητικότητα αφορά τις εξής δράσεις:

  • Σπουδές

  • Πρακτική Άσκηση (από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019)

Η εξερχόμενη κινητικότητα φοιτητών έχει πολλούς περιορισμούς. Οι κινητικότητες για φοιτητές/τριες σύντομου, πρώτου κύκλου (Bachelor) και δεύτερου κύκλου (Master) που διεξάγονται σε χώρες που είναι επιλέξιμες για επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA) στις Περιφέρειες 2-11, περιορίζονται στην εισερχόμενη κινητικότητα από τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα. 

Η εξερχόμενη κινητικότητα προς τις χώρες αυτές είναι δυνατή μόνο για υποψήφιους διδάκτορες και για το προσωπικό.

  • Διδασκαλία

  • Επιμόρφωση

Κάθε έτος υποβάλλεται ενιαία πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από την κατάθεση επί μέρους προτάσεων τεκμηριωμένης συνεργασίας  καθηγητών των Τμημάτων του, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε και της ΕΜΣ/ΙΚΥ. Διοικητικά στελέχη της Διεθνούς Κινητικότητας του Erasmus είναι υπεύθυνα για την τελική υποβολή της ιδρυματικής πρότασης, ενώ το εκάστοτε εγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να έχει διάρκεια 24 ή 36 μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της κινητικότητας είναι η υπογεγραμμένη Δι-ιδρυματική Συμφωνία (Erasmus+ Inter-Institutional Agreement).

Τα διοικητικά στελέχη της Διεθνούς Κινητικότητας αναλαμβάνουν την ενημέρωση των μετακινούμενων  όσον αφορά τα έντυπα και τις ενέργειες που χρειάζονται για τη σωστή οργάνωση της κινητικότητας.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετέχει στη Διεθνή Κινητικότητα με εγκεκριμένα σχέδια κινητικότητας από το 2019 με συνεργασίες πανεπιστημίων στις χώρες : Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιράν, Καναδάς, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, οι οποίες συνεχώς επεκτείνονται.

Ενημερωμένο: Ιουλίου